Je wilt een drumstel kopen? Als je hebt besloten om een drumstel te kopen, wil je natuurlijk eerst zoveel mogelijk informatie verzamelen. Hieronder tracht ik even uit te leggen wat een drumstel is en heb een aantal handige tips verzameld die je kunnen helpen bij het kopen van je eerste drumstel.
Om te beginnen heb je 2 meest voorkomende varianten van drum stellen, akoestisch en elektronisch.
De keus hiervoor is volledig smaak gebonden en waarvoor je het drumstel wenst te gebruiken.
Ik zal in verdere berichten verder uitdiepen wat de voor en nadelen zijn van zowel het akoestisch als ook het elektronisch drumstel.
Nu spits ik me even toe tot het basis principe en dit voor een akoestisch drum stel.
Een drumstel (ook: drums) is een verzameling slagwerkinstrumenten die door een enkele persoon, een drummer, bespeeld wordt. Een veel gebruikte configuratie van een drumstel bestaat uit een aantal trommels en een aantal bekkens: bass drum, snare drum, high-tom, mid-tom en low-tom, floor-tom, hi-hat en cymbals / bekkens.
Een starter kit bestaat minstens uit de volgende onderdelen, 1 bass drum met bijbehorend bass drum pedaal, 1 snare, 1 mid tom, 1 low tom, 1 floor tom, 1 HiHat, 1 Crash Cimbaal en 1 Ritme Cimbaal. Uiteraard een eventuele drum kruk en drum stokken.
De crash cimbaal en ritme cimbaal dienen op degelijke cimbaal standaards bevestigd te worden, de HiHat cimbalen dienen op een degelijke Hihat standaard bevestigd te worden.
Alle troms zijn in verschillende maten/afmetingen en dieptes te verkrijgen afhankelijk van de klank voorkeur.
Om het drummen te leren is de basis uitvoering zeker aan te raden, later zul je merken dat je zelf gaat kiezen hoe je configuratie er uit gaat zien.
Kijk maar eens naar de muziekvideo's en/of live optredens, de meest uitgebreide en/of minimale configuraties passeren dan de revue.
Het hart van een drumstel bestaat uit de bass drum, de snaredrum en de hi-hat. De bassdrum wordt met een pedaal bediend en geeft de lage klanken. De snare drum heeft een specifiek onder vel waaronder een matje met metalen snaren is gespannen. Hierdoor maakt de snaredrum (kortweg 'snare') een fel en scherp geluid. De hihat is een door de voet beweegbare bekkenset waar de drummer met zijn stokken een ritme op slaat. De hihat kan via de voet worden geopend (de bekkens komen dan los van elkaar). Als er op de hihat wordt geslagen op het moment dat deze wordt geopend, en als daarna de hihat wordt gesloten, ontstaat er het karakteristieke 'sis-geluid' van de hihat.
Alle trommels hebben vellen, deze zijn er ook in verschillende soorten te verkrijgen met hun eigen specifieke klank en er is een onderscheid tussen basis vellen en specifieke vellen.
Hier kom ik in latere berichten nog verder op terug.
De vellen van alle trommels worden dusdanig gespannen, dat het geluid van iedere trom op elkaar is afgestemd. Hierbij is het niet juist om over een 'toonhoogte' te spreken, omdat trommels geen regelmatige geluidstrillingen produceren. Ze produceren juist een 'ruis' en daarom wordt er bij trommels over een 'klank' gesproken.
Ik zal in verdere berichten ook uitgebreid in gaan op het stemmen van een drumstel.
De drummer bespeelt het drumstel met drumstokken of brushes/kwasten. De stokken geven een hard geluid, de brushes geven een zacht en wat 'waterig' geluid. Kenmerk van een drummer is dat hij zijn handen en voeten onafhankelijk van elkaar beweegt in een bepaald ritme. Dit natuurlijk zonder de maat te verliezen.
Wat bekkens (Engels: Cymbals) betreft, bestaat er een onderscheid tussen afslagbekkens (Engels: Crash cymbals) en ritmebekkens (Engels: Ride Cymbals). Daarnaast bestaan er ook specifieke bekkens als de 'splash' (klein afslagbekken met een hoge klank) en de 'china' (een speciaal gevormd afslagbekken met een korte en robuuste klank).
Sommige drummers maken gebruik van 2 bassdrums; meestal zijn deze niet gelijk qua diepte en omtrek. Soms gebruikt een drummer een dubbel-bassdrumpedaal. Hiermee wordt het effect van een dubbele bassdrum bereikt, zonder dat er twee bassdrums staan opgesteld. Verder gebruiken sommige drummers meerdere hihats en/of snaredrums. Het geluid van een drumstel wordt voornamelijk bepaald door de bekkens, snaredrum en bassdrum. Omdat bekkens en snaredrum makkelijk mee te nemen zijn, neemt de drummer die meestal zelf mee naar de repetitieruimte of het podium op als daar al een drumstel staat.
Dan heb je natuurlijk nog de verschillende merken, zoals Ludwig, DW, Pearl, Yamaha, Mapex, Kirsch en dergelijke waar je voor verschillende niveau's drum stellen kunt vinden en dit voor ieders budget.
Ik ben van mening dat een bepaald merk primair gebonden is aan de voorkeur voor klank en secundair aan de looks van het drumstel.
Zeker in de instap klasse zijn er op het gebied van klank grote verschillen op te merken, ga je later naar de middenklasse en top klasse overstappen zul je merken dat de klank verschillen niet meer zo groot zijn en dat de keuze voor een bepaald merk af gaat hangen van een zeer specifieke klank, materiaal keuze, kwaliteit dan wel looks van het drumstel en/of een specifiek merk voorkeur.
Elk merk heeft zijn instap modellen oplopend tot de top modellen en configuraties.
Een basis drumstel zoals hierboven beschreven kan flink in prijs verschillen wanneer men kiest voor een bepaald merk.
Volgens mijn bescheiden mening hoeft een starter drumstel niet merk gebonden te zijn maar is de basis configuratie belangrijker.
Dit wil niet zeggen dat een voorkeur voor een bepaald merk geen doorslag kan geven bij de keuze van je eerste drumstel.
Het verschil van prijzen tussen de starter kits en de top kits kan oplopen van 500 Euro t/m 20.000 euro of zelfs nog meer.
Vergeet ook niet dat drummen in het algemeen een dure hobby is in vergelijking met andere instrumenten.
En dan spreek ik niet allen over de aanschaf prijs voor het instrument zelf maar de rand zaken die nodig zijn om je drumstel te onderhouden.
Drum accessoires zijn prijzig en hier geld dat er voor kwaliteit flink betaald moet worden.
Voor de starter is het dus zeer belangrijk om een degelijke starter kit aan te schaffen zodat hij of zij het drummen goed kan aanleren zonder dat hij/of zij veel extra kosten heeft.
Men moet dan toch rekening houden met een start investering van +/- 500 Euro.
Laat je in ieder geval adviseren door een kenner bij een muziek zaak, en liefst door iemand die zelf drummer is.
Meestal zijn de specialisten in een erkende muziek zaak binnen de afdeling slagwerk zelf drummer en zij kunnen je dan ook helpen een goede keus te maken met je eerste drum kit.
Wat ik elke beginnende drummer ten zeerste afraad is om te kiezen voor een 2de hands drumstel en/of deze aan te kopen op de hiervoor bedoelde websites.
Als beginnende drummer loop je dan het risico om een kat in de zak te kopen of zaken aankoopt die niet nodig zijn.
Meestal zijn de extra kosten achteraf een veelvoud van een eerste investering van een nieuwe starter kit bij een erkende muziek zaak.
Onderaan mijn blog vind je links van 2 zaken waar je terecht kan en van een zeer goed professioneel advies wordt voorzien zodat je zorgeloos je eerste drumstel kunt aankopen.
Als laatste maar daarom niet minder belangrijk, drummen is een zeer actieve tak binnen de muziek.
Je kan er je hele ziel en zaligheid in kwijt en het is zeer leuk om te doen.
Drummen leren is makkelijker dan je denkt maar vraagt wel de nodige inzet.
Ben je eenmaal goed op weg zul je voor zelf de voorkeuren vast stellen en uiteindelijk je keuze maken voor een bepaald merk of meer dan 1, configuratie en/of combinaties.
En dat maakt drummen nu juist zo leuk, er is zoveel mogelijk binnen de wereld van het slagwerk en niet te vergeten zonder problemen uit te oefenen op elke leeftijd.
Veel succes met je nieuwe aankoop.
Marco
Populaire berichten
-
Het stemmen van je drumstel....!! Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten vellen op de markt zijn met el...
-
Er zijn verschillende soorten cymbalen ook wel bekkens genoemd. Elk heeft zijn eigen specifieke geluid en specifieke doeleinden waarvoor hij...
-
Drums Het drumstel zoals we dat nu kennen heeft nog maar een betrekkelijk korte geschiedenis. Geschiedenis van het drumstel De eerste dru...
-
Je wilt een drumstel kopen? Als je hebt besloten om een drumstel te kopen, wil je natuurlijk eerst zoveel mogelijk informatie verzamelen. Hi...
-
Mijn Pearl Reference Kit. Dit is mijn hoofd kit die ik alleen gebruik voor festivals en/of grote muziek kroegen. Dit puur en alleen omd...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten